Somsák László (DE-SZKT), Pintér István (ELTE-SZKBL)

Szénhidrátok mindenütt

Évfolyam
121. évfolyam (2015), 121. évfolyam 1. szám
DOI
10.24100/MKF.2015.27
Első szerző
Somsák László (DE-SZKT)
Szerzők
Pintér István (ELTE-SZKBL)
Affiliációk
Debreceni Egyetem - Szerves Kémia Tanszék, ELTE - Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium

A cikk bemutatja a szénhidrátok és származékaik széles körű elterjedtségét és változatos felhasználási lehetőségeiket. A szerzők egy ajándékcsomagot használtak szemléltetésre, amely különböző szénhidrátokat tartalmazott, mint például D-glükóz, cellulóz, D-fruktóz, β-ciklodextrin és C-vitamin. A közlemény áttekinti a szénhidrátok történelmi jelentőségét is, a sörfőzéstől kezdve a papírgyártáson át a cukorgyártásig. A szerzők hangsúlyozzák a szénhidrátok jelenlétét és felhasználását az emberi történelem során, az ókortól napjainkig.